Боротьба з діареєю у немовлят: причини, симптоми та лікування


Опубліковано 24 Квітень 2024 о 09:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Здоров'я та спорт >  Боротьба з діареєю у немовлят: причини, симптоми та лікування


Боротьба з діареєю у немовлят: причини, симптоми та лікування

Photo: Freepik


Діарея є поширеною проблемою, яка, зазвичай не викликає у дорослих сильного занепокоєння.


Втім, діарея у немовляти є дуже небезпечною, тому в таких випадках не можна легковажити.


Якщо мова йде про одиничні епізоди діареї, боятися немає чого. Однак постійні рідкі випорожнення потребують швидкої реакції та звернення до лікаря.

 

Основні причини і симптоми


Маленькі діти дуже вразливі до зневоднення, тому діарея для них несе велику небезпеку. Діареєю вважається стан, коли за день у людини спостерігається три та більше рідких випорожнення.

Причини такого стану можуть бути найрізноманітнішими – від отруєння до банального прорізування зубів. Також діарея буває при алергії, під час вірусних або бактеріальних інфекцій, під час прикорму. Частим збудником діареї є ротовірус. І це лише частина найпоширеніших причин.

Основними симптомами під час діареї у немовлят є спазми або біль у животі, дратівливість і зниження апетиту. Може спостерігатися підвищення температури та навіть блювота.


Що робити?



Photo: Freepik


Головне в таких випадках якнайшвидше нормалізувати стан малечі. Особливо це стосується групи ризику – дітей до 3-х років. Перший крок – це звернення до лікаря, який має оцінити симптоми та стан дитини. Щоб зрозуміти причини, лікар скоріш за все назначить аналізи, включно зі зразком калу. Це дозволить виявити наявність бактерій, вірусів або паразитів.


Лікування дітей під час діареї включає в себе декілька головних етапів:

  • По-перше, активне пиття. Щоб запобігти зневодненню, немовлят необхідно відпоювати. Якщо дитина на грудному вигодовуванні або на сумішах, постійно пропонуйте їй попити.
  • По-друге, зміни у харчуванні. Якщо дитина старша і їсть звичайну їжу, лікар може порадити ввести дієту та тимчасово відмовитися від низки продуктів. Для немовлят можуть запропонувати гіпоалергенну суміш.
  • Для лікування серйозної діареї можуть знадобитися ліки. Це вирішуватиме лікар на основі отриманих аналізів.
  • Також лікар може призначити пробіотики. Це корисні бактерії, які допомагають організму нормалізувати стан кишкової флори.


Профілактика діареї


Важливо пам’ятати, що найчастіше діарея спричинена шлунково-кишковими інфекціями, які здебільшого передаються через контакт з хворою людиною або через воду та їжу. Щоб зменшити ризики захворіти, завжди дотримуйтеся гігієни та звертайте увагу на те, з чим контактує ваша дитина та що вона тягне до рота.

Грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя є гарною профілактикою різних захворювань, включаючи алергію та інші проблеми, пов’язані з «дорослою» їжею. Грудне вигодовування підвищує захист дітей і знижує ризик діарейних інфекцій.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук