ЗНО-2022: які іспити необхідні абітурієнтам та бакалаврам для вступу


Опубліковано 10 Лютий 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Оглядові статті >  ЗНО-2022: які іспити необхідні абітурієнтам та бакалаврам для вступу


ЗНО-2022: які іспити необхідні абітурієнтам та бакалаврам для вступу

Photo: Freepik


Оптимальний перелік предметів, з яких українські школярі здаватимуть ЗНО цієї весни, може забезпечити більш ширші можливості для вступу у ВНЗ. Як правило, у більшості вишів існує більш-менш схожий перелік обов’язкових предметів. Звісно, якщо мова не іде про специфічні професії. «Діти в місті» дізнавалися, які предмети необхідні для вступу в цьому році.


Обов’язковий предмет


Для кожної спеціальності в українських вишах знадобиться сертифікат з української мови та літератури або просто української мови. Більшості абітурієнтів достатньо буде здати лише мову. А ось тим, хто вступатиме на спеціальності з підвищеними вимогами до гуманітарних знань, знадобиться ЗНО з літератури.

Всі інші іспити залежатимуть від обраної спеціальності. Перелік необхідних іспитів можна подивитися на офіційних сайтах ВНЗ.


Якщо ви бачите, що ваша дитина не встигає якісно підготуватися до ЗНО, обов’язково скористайтеся нашою добіркою: Підготовка до ЗНО та ДПА 2022 онлайн + офлайн з усіх предметів


Бакалаври та молодші спеціалісти



Photo: Freepik


Здавати ЗНО доведеться не лише учням 11 класів, а й тим, хто вступатиме на бакалавра, молодшого спеціаліста або ж молодшого бакалавра.

Так, магістрам медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань необхідно буде здавати біологію і ще два предмети на вибір. Ці предмети залежатимуть від спеціальності. Наприклад, на спеціальність «Біомедична інженерія» крім біології необхідно буде здавати іспити з історії України або математики, а також на вибір: іноземна мова, географія, фізика, хімія.

Молодшим спеціалістам та фаховим молодшим бакалаврам необхідно буде здати обов’язковий іспит з української мови або української літератури, а також на вибір математику або історію України. Крім цього, буде організоване фахове випробування в закладі освіти.

Для вступу на ступінь молодшого бакалавра необхідно буде здати обов’язковий предмет, а також один із іспитів з переліку на сайті Міністерства освіти та науки. Для вступу на мистецькі спеціальності доведеться також брати участь у творчому конкурсі в закладі освіти.


Читайте також: ЗНО-2022: у Міносвіти оновили порядок реєстрації на екзамени


Особливості вступу


Photo: Freepik


Зазначимо, що в 2022 році абітурієнти мають право подати документи на п’ять спеціальностей. Мова йде про заяви, які подаються на навчання за бюджетні кошти. Крім цього, можна подати до 30 заяв на контракт. ВНЗ прийматимуть сертифікати 2018-2022 років. До конкурсу допускаються абітурієнти з конкурсним балом не нижче 125.


Вам також може знадобитися наша стаття: ЗНО-2022: терміни проведення та особливості екзаменів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук